| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Ashte Różowa Świnka Morska

|
Temat postu: Nóż ceremonialny |
|
|
Czyli bardziej symbol ostrza niż ostrze
Czy w waszych praktykach magicznych bywa Wam potrzebny, jeśli tak - to przede wszystkim do czego?
Z czego jest zrobiony i skąd wiedzieliście, że to ten i żaden inny?
Mój póki co po prostu sobie jest i czeka. Dostałam go od lasu w dniu moich urodzin w kwietniu - leżał na leśnej drodze, prawie niewidoczny, pokryty mchem i wymazany ziemią - róg kozła sarny z dwoma odnogami (taki nietypowy)
No bardzo falliczny symbol, nie ma co! W sam raz na nóż ceremonialny
Jest dla mnie wyjątkowo cennym urodzinowym prezentem... |
|
Pią Cze 08, 2007 10:09 am
 |
|
 |
Lyshanna Różowa Świnka Morska
|
Temat postu: |
|
|
Mój nóż to kupione na allegro, fajansiarskie faliste ostrze. Lubię go. Uzywam go do zakreślania kręgu i zamykania drzwi...
Jednakowoż gdy w czasie rytuału Zwiazania Rąk małżonkowie upuszczali swej krwi do wspólnego pucharu na te krótką chwilę zamienilam moje athame na poświecony na te okazję, ale sterylny skalpel
mam jeszcze kawał łupkowej skały, który leży w ręku jak noż ofiarny - z "tamtej strony" - tzn z czech - kiedy bylam na rajdzie chodziliśmy szlakiem granicznym... _________________ One String to rule them all, One String to find them
One String to bring them all and in the Music bind them |
|
Wto Cze 12, 2007 6:12 pm
 |
|
 |
Shannon

|
|
|
Czyli jak mniemam nożem ceremonialnym może być dowolny materiał posiadający coś w stylu ostrza, kła czy odłamka skały?
Jestem troszkę nie w temacie..
Możecie mi wyjaśnić, do czego jeszcze używa się taki nóż? Oczywiście skoro ceremonialny to do magii ceremonialnej, rytów itp. Lecz do jakich konkretnie? Oraz, czy musi to być konkretny materiał, z którego będzie owy nóż?
Zaciekawiło - nie powiem :>
Pozdrawiam _________________ "Gdy widzimy już tylko to, co chcemy widzieć, osiągnęliśmy duchową ślepotę."
"Ludzie nie chcą prawdy, oni chcą pewności i bezpieczeństwa."
"Czasem trzeba pozbyć się boga, by znaleźć Boga." |
|
Pią Cze 15, 2007 6:41 pm
 |
|
 |
Lyshanna Różowa Świnka Morska
|
|
|
Nóż ceremonialny jest reprezentacją ostrza w rytuale.
Nie jest niezbędny do niczego, można zwizualizowac ostrze, lub nawet po prostu zamierzon efekt.
Ostrza uzywa sie do odcinania, zakreślania, robienia "drzwi" w kręu, przyjmowania (absorbowania) energii, a w niektórych religiach neopogańskich włożenie ostrza do kielicha reprezentuje Wielki Ryt - czyli symboliczne połączenie pierwiaska męskiego z żeńskim. _________________ One String to rule them all, One String to find them
One String to bring them all and in the Music bind them |
|
Pon Cze 18, 2007 12:58 pm
 |
|
 |
Ashte Różowa Świnka Morska

|
|
|
| Piszesz, że ostrze służy do przyjmowania energii. Zastanawiam się do czego w takim razie służy różdżka i czy nóż i różdżka mogą być tym samym narzędziem (takie dwa w jednym)? |
|
Pon Kwi 21, 2008 8:23 am
 |
|
 |
Południca Nadprzewodnik

|
|
|
Tak naprawdę mi najbardziej podoba sie podejście Babci Waetherwax, która jako ostrza rytualnego używa noża do chleba. Nie dość, że świetnie sprawdza się jako nóż rytualny to jeszcze można nim chleb posmarować i pokroić...i zrobić masę różnych innych rzeczy. Oczywiście jestem w tej kwestii skrzywiona pragmatyzmem. Mocno. Wiem, że wiele osób się ze mną nie zgodzi, twierdząc, że sfer nie należy mieszać. Ale jak dla mnie to one od początku są wymieszane i wszystko jest w Twojej głowie.
Ot wypowiedziałam się w martwym wątku sobie a muzom;) |
|
Sob Kwi 26, 2008 6:17 pm
 |
|
 |
Jeżynówka

|
|
|
| Południca napisał: | | Tak naprawdę mi najbardziej podoba sie podejście Babci Waetherwax, która jako ostrza rytualnego używa noża do chleba. Nie dość, że świetnie sprawdza się jako nóż rytualny to jeszcze można nim chleb posmarować i pokroić... |
Tytuł tematu dokładnie tak samo mi się skojarzył:
"Każda głupia potrafi być czarownicą z runicznym nożem, ale trzeba wysokiego kunsztu, żeby być czarownicą z obierakiem do jabłek."  |
|
Wto Kwi 28, 2009 9:31 pm
 |
|
 |
|