Wyroby miedziane
Razem z żelazem i cynkiem, miedź jest jednym z trzech minerałów niezbędnych dla zdrowia organizmu. Bez miedzi nasz mózg, system nerwowy i układ sercowo-naczyniowy, nie mogłoby prawidłowo działać.
Miedź jest pierwiastkiem, którego organizm ludzki nie może wytworzyć, zatem musi być codziennie przyjmowana w spożywanych pokarmach.
Dobrymi źródłami miedzi są ziarna, orzechy (szczególnie orzechy nerkowca lub brazylijskie), rośliny strączkowe, nasiona, a także gorzka czekolada. Świetnym sposobem jej uzupełniania jest także picie wody z naczyń miedzianych, czy noszenie biżuterii wykonanej z miedzi.
Korzyści stosowania miedzi
▪️ jonizuje wodę, przez co usprawnia przepływ impulsów nerwowych, co z kolei poprawia koncentrację i uspokaja
▪️ w kwadrans niszczy gronkowca złocistego, pałeczki okrężnicy, a także norowirusy, które są najczęstszą przyczyną infekcji płuc
▪️ woda przechowywana w miedzianym naczyniu jest oczyszczana z chloru, bakterii i grzybów
▪️ zgodnie z naukami ajurwedy woda przechowywana przez całą noc w butelce z miedzi ma siłę równoważenia wszystkich trzech doszy - vata, pitta, kapha.
▪️ łagodzi problemy ze stawami
▪️ łagodzi stany zapalne
▪️ wspiera gojenie się ran
▪️ miedź wygładza skórę, poprawia jej koloryt i napięcie
▪️ wzmacnia odporność - uczestniczy w tworzeniu komórek układu odpornościowego - krwinek białych
▪️ wspiera pracę serca - jest niezbędna do wzrostu nowych naczyń krwionośnych
▪️ pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała - poprawia trawienie, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, przyspiesza metabolizm i poprawia wchłanianie substancji odżywczych
▪️ ułatwia przyswajanie żelaza, przez co poprawia wydolność organizmu
▪️ zwalcza wolne rodniki i zabezpiecza przed rozwojem komórek rakowych
▪️ działa antyoksydacyjnie, a przez to opóźnia procesy starzenia